Vitamin ve mineraller vücudumuzun her gün gerçekleştirdiği kimyasal reaksiyonların çoğu için gerekli olan mikro besinlerdir. Mikro besin olarak adlandırdığımız vitamin, mineral ve eser elementlere protein, karbonhidrat ve yağ gibi makro besinlere kıyasla çok daha az miktarda ihtiyaç duyuyoruz.
Temel mikro besinler vücut tarafından yeterli miktarda üretilmez. Bu nedenle mikro besinleri beslenme aracılığıyla almamız gerekir. Normal vücut fonksiyonlarını, büyümeyi ve vücudun korunmasını desteklemede ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda mikro besin ihtiyacımızı neden her gün karşılamayı hedeflememiz gerektiğini anlamamız oldukça kolaydır.
Mikro besinler insan sağlığına ve performansına etki edebilecek düzenleyici süreçlerde önemli bir rol oynar. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ile aktif bir yaşam tarzının yanında günlük multivitamin takviyesi alımı, kişinin mikro besin ihtiyacının karşılanmasını garanti eder.
Mikro besinler insan vücudundaki birçok sürecin temel düzenleyicisidir. Bunların eksiklikleri belirli hastalıklara yol açabilir. Mikro besin alımı ihtiyaç duyulandan az olan kişilerde eksiklik ortaya çıkabilir. Semptomlar baş göstermeden önce "gizli açlık" ortaya çıkar. Diğer bir deyişle doğrudan eksiklik belirtileri ve semptomları belirgin olmasa da kısa veya uzun vadede sağlık sorunları oluşabilir. Bazı uzmanlar yetersiz mikro besin alımının kronik hastalıklara neden olabileceğini de düşünmektedir.
Bu nedenle vitaminleri ve mineralleri yeterli oranda almak iyi bir yaşam için hem şimdi hem de gelecekte son derece önemlidir.
İki temel vitamin grubu bulunur:
• Yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri.
• Suda çözünen B (tiamin, riboflavin, niyasin, pantotenik asit, biyotin, B6 vitamini, B12 vitamini ve folik asit) ve C vitaminleri.
Genel olarak bakıldığında yağda çözünen vitaminler vücutta uzun süreler saklanır ve bunların aşırı alımlarına karşı daha dikkatli olmak gerekir. Suda çözünen vitaminlerin fazlası idrar yoluyla atılır.
Vitamin ve mineral takviyeleri beslenmedeki eksiklikleri gidererek, vitamin veya mineral eksikliğinde yaşanabilecek olası hastalıkları, uzun vadeli kaygılar olmadan önleyebilir.
Gıda takviyeleri beslenme düzenini tamamlama amaçlıdır; ancak dengeli bir beslenme düzeninin yerine geçmez.
Neden Cinsiyete Özel Vitamin ve Mineral Takviyesi Almalıyız?
İdeal beslenme açısından bakıldığında cinsiyetler arasında birtakım farklılıklar bulunur. Birçok vitamin ve mineral için tavsiye edilen alım miktarı, erkek ve kadın için aynıdır. Fakat, bazı mikro besinler için kişinin fiziksel ve fizyolojik farklılıklarından doğan önemli ihtiyaç farkları bulunur.
• Erkekler İçin...
Erkek ve kadınların bağışıklık sistemi birçok açıdan farklılık gösterir. Erkeklerle kıyaslandığında genellikle kadınlar bağışıklık açısından daha ayrıcalıklıdır.
Daha büyük vücut büyüklüğüne sahip oldukları için erkekler, normal bağışıklık fonksiyonlarını devam ettirmeye yardımcı olan A vitaminine daha çok ihtiyaç duyar.
A VE C VİTAMİNİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN NORMAL FONKSİYONUNA KATKIDA BULUNUR.
A vitamini yağda çözünen bir vitamindir. A vitamini hayvansal gıdalarda, özellikle de ciğerde bulunur. Ayrıca insan vücudu, bitkilerde bulunan karotenoidlerden de (en önemli karotenoid beta-karotendir) A vitamini üretebilir. Avrupalı erkeklerin %36'sı yeteri kadar A vitamini almıyor. Daha fazla A vitaminine ihtiyaç duymaları nedeniyle kadınlara kıyasla eksiklik, yaşama riskleride artıyor.
• Bulunduğu besinler: A vitamini içeren besinlerden bazıları ciğer, balık ciğeri yağı, süt ürünleri ve yumurta sarısıdır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve koyu renkli sarı ve turuncu meyve ve sebzeler de karotenoid kaynağıdır.
• C vitamini hakkında:
Temel öneme sahip C vitamini, antioksidan özelliğine sahip olan ve suda çözünen bir vitamindir. Ülkelere göre farklılık gösterse de, Avrupalı erkeklerin %15-40'ı yeteri kadar C vitamini almıyor.
• Bulunduğu besinler: Meyve ve sebzeler zengin C vitamini kaynağıdır.
T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış A ve C Vitaminine İlişkin Beyanlar
A vitamini bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
A vitamini, normal demir metabolizmasına katkıda bulunur.
A vitamini, normal mukozanın korunmasına katkıda bulunur.
A vitamini, normal cildin korunmasına katkıda bulunur.
A vitamini, normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.
A vitamininin hücre özelleşmesinde görevi vardır.
C vitamini, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
C vitamini, yoğun fiziksel egzersiz sırasında ve sonrasında bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur.
C vitamini, kan damarlarının normal fonksiyonu için gerekli olan normal kolajen oluşumuna katkıda bulunur.
C vitamini, kıkırdağın normal fonksiyonu için gerekli olan normal kolajen oluşumuna katkıda bulunur.
C vitamini, diş etlerinin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kolajen oluşumuna katkıda bulunur.
Riboflavin hakkında:
B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin suda çözünen, sarı, floresan bir bileşiktir. Işığa maruz kaldığında çözünür
Bulunduğu besinler: Riboflavin açısından ciğer özellikle zengindir, diğer riboflavin kaynaklarından bazıları süt, yumurta akı ve yapraklı sebzelerdir.
T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış Riboflavin (B2 Vitaminine) İlişkin Beyanlar
Riboflavin, normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Riboflavin, normal mukozanın korunmasına katkıda bulunur.
Riboflavin, normal kırmızı kan hücrelerinin korunmasına katkıda bulunur.
Riboflavin, normal cildin korunmasına katkıda bulunur.
Riboflavin, normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.
Riboflavin, demirin normal metabolizmasına katkıda bulunur.
Riboflavin, yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına yardımcı olur.
Magnezyum hakkında:
Magnezyum vücuttaki 600'ü aşkın enzimatik reaksiyonda görev alır ve enerji metabolizması, elektrolit dengesi, kas fonksiyonları, sinir sistemi ve psikolojik fonksiyonlarda rol oynar. İnsan vücudunda magnezyumun %50-60'ı kemiklerde, %25-30'u kaslarda, kalan %20-25'i ise diğer dokularda bulunur
Bulunduğu besinler: Kabuklu yemişler, tam tahıllı ve tahıllı ürünler, balık ve deniz ürünleri, bazı sebzeler, baklagiller, orman meyveleri, muz ve kahve ya da kakao içerikli bazı içecekler.
T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış Magnezyuma İlişkin Beyanlar
Magnezyum, normal kas fonksiyonuna yardımcı olur.
Magnezyum, yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına yardımcı olur.
Magnezyum, elektrolit dengesine katkıda bulunur.
Magnezyum, normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Magnezyum, normal protein sentezine katkıda bulunur.
Magnezyum, normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.
Magnezyum, normal dişlerin korunmasına katkıda bulunur.
Magnezyumun hücre bölünmesinde görevi vardır.
• Kadınlar İçin...
Beslenmeyle ilgili olarak çeşitli Avrupa ülkelerinde yürütülen son araştırmalar kadınlarda kalsiyum eksikliğinin görülme riskinin erkeklere oranla (kadınlarda %3-62, erkeklerde %2-47) daha fazla olduğunu gösteriyor.
Demir de bu duruma net bir örnektir. Adet döneminde demir kaybı yaşadıkları için kadınlar erkeklere göre daha fazla demire ihtiyaç duyar.
Doğurganlık çağındaki kadınların ve hamilelerin yeterli miktarda folik asit, demir, kalsiyum ve iyot almaları önemlidir. Menopoz sonrası dönemde ise kadınlar (ve 65 yaşın üstündeki erkekler), kemik sağlığı açısından düşük dozda kalsiyum ve D vitamini kombinasyonundan fayda sağlayabilir.
B12 vitamini hakkında:
B12 vitamini bitkilerde bulunmaz, ancak belirli bakteriler, maya ve deniz yosunları tarafından sentezlenir.
Bulunduğu besinler: Başlıca B12 kaynakları et, balık, süt ürünleri, yumurta ve ciğer gibi hayvansal ürünlerdir.
Gıda takviyelerinin içerdiği B12, normal beslenme düzeninde alınan B12'ye kıyasla vücut tarafından daha verimli (ilki yaklaşık %60 oranındayken ikincisi %40 oranında*) bir şekilde absorbe (emilir) edilir.
T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış B12 Vitaminine İlişkin Beyanlar:
B12 VİTAMİNİ, normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
B12 vitamini, normal kırmızı kan hücresi oluşumuna katkıda bulunur.
B12 vitamini, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
B12 vitamini, yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına yardımcı olur.
B12 vitamininin hücre bölünmesinde görevi vardır.
K vitamini hakkında:
K vitamini, bir grup yağda çözünen bileşiği kapsar. Bunlardan K1 vitamini, normal beslenmede en sık karşılaşılan ve aynı zamanda insan vücudunda en çok bulunan formdur.
Bulunduğu besinler: Filokinon olarak da bilinen K1 vitamini yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere bitkilerde ve deniz yosunlarında bulunur.
Kalsiyum hakkında:
Kalsiyum, kemiğin önemli bir yapısal bileşenidir. Vücutta bulunan kalsiyumun yaklaşık %99'u kemik ve dişlerdedir. Kalsiyum kemik ve diş kütlesini, yapısını ve gücünü korumaya yardımcı olur. Yapısal rolünün yanı sıra kalsiyum vücuttaki neredeyse her hücrede bulunur (insan vücudundaki toplam hücre sayısının yaklaşık 37,2 trilyon olduğu tahmin edilmektedir ve kas kasılması, enzim aktivasyonu ve sinirsel iletim gibi birçok işlemin gerçekleşmesine yardımcı olur.
Menopozun ardından kemik kaybındaki artış ve kalsiyumun absorbe edilmesindeki düşüş nedeniyle özellikle menopoz sonrası kadınlar daha yüksek risk grubundandır (yetişkinlerde kalsiyumun absorbe edilme oranı %25'tir. Absorbe etme verimliliği 40 yaşından sonra her yıl %0,21 oranında düşer, menopoz sırasındaysa bir kereliğine %2,2 oranında düşüş görülür. Yaşa bağlı kemik kaybı görüldüğü süre boyunca her iki cinsiyet de kemiklerinin %25'ini kaybedebilir. Süt ürünleri tüketemeyenler (laktoz intoleransı/hassasiyeti olan bireyler) ya da tüketmemeyi tercih edenler (vejetaryenler/veganlar) beslenme düzenlerinde yeterli kalsiyumu alamayabilirler.
Bulunduğu besinler: Süt ürünleri, koyu yeşil sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler ve balık zengin kalsiyum kaynaklarıdır.
K VİTAMİNİ VE KALSİYUM NORMAL KEMİKLERİN KORUNMASINA KATKIDA BULUNUR.
T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış K Vitaminine İlişkin Beyanlar
K vitamini, normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.
K vitamini, normal kan pıhtılaşmasına katkıda bulunur.
T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış Kalsiyuma İlişkin Beyanlar
Kalsiyum, normal kemiklerin korunması için gereklidir.
Kalsiyum, normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Kalsiyum, normal kas fonksiyonuna yardımcı olur.
Kalsiyum, sindirim enzimlerinin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Kalsiyumun hücre bölünmesinde ve özelleşmesi sürecinde görevi vardır.
Kalsiyum, normal dişlerin korunması için gereklidir.
Çinko hakkında:
Çinkonun vücutta çok çeşitli yaşamsal görevleri bulunmaktadır. Çinko 300'ü aşkın enzimin tamamlayıcı bileşenlerinden biridir. Proteinlerin ve normal DNA sentezinin yapısal bütünlüğünde rol oynar, ayrıca bağışıklık sisteminin, saçın, cildin, tırnakların ve kemiklerin normal işleyişine de katkı sağlar.
Bulunduğu besinler: İstiridye, diğer tüm gıdalardan daha fazla çinko içerir. Yüksek miktarda çinko içeren diğer gıdalardan bazıları kırmızı et, baklagiller, yumurta, balık, tam buğday ve kuru üzümdür.
T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış Çinkoya İlişkin Beyanlar
Çinko, normal saçın korunmasına katkıda bulunur.
Çinko, normal tırnakların korunmasına katkıda bulunur.
Çinko, normal cildin korunmasına katkıda bulunur.
Çinko, normal karbonhidrat metabolizmasına katkıda bulunur.
Çinko, normal makro besin öğeleri metabolizmasına katkıda bulunur.
Çinko, yağ asitlerinin normal metabolizmasına katkıda bulunur.
Çinko, A vitaminin normal metabolizmasına katkıda bulunur.
Çinko, normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.
Çinko, normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.
Çinko, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Herbalife Formül 2 Vitamin ve Mineral Erkekler İçin
Herbalife Formül 2 Vitamin & Mineral Kadınlar İçin
11.01.2022
Diğer Haberler
KATEGORİLER
YARDIM
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.