Sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmeyen omega 3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan balık yağı, yağlı balıklardan elde edilen hayvansal kaynaklı bir yağdır. Omega 3 yağ asitleri ve ayrıca D vitamini de içeren balık yağı takviyeleri hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından kullanılmaktadır. Normal şartlarda sağlıklı beslenme ilkelerine göre omega 3 yağ asitlerinin vücuda yeterli miktarda alınabilmesi için haftada 2-3 gün balık tüketimi önerilir. Fakat denize uzak olan bölgelerde yaşayanlar veya balık pişirmekten, tüketmekten hoşlanmayanlar balık yağı takviyeleri hekim önerisi ile kullanılabilir.
Balık yağı; yağ oranı yüksek olan ton balığı, ringa balığı, uskumru gibi balıklardan elde edilen ve yüksek oranda omega 3 içeren bir besin takviyesidir. Oda sıcaklığında sıvı formda bulunan balık yağı çocuklar başta olmak üzere her yaştan birey tarafından hekim önerisiyle kullanılabilen bir takviyedir.
Omega 3;
· bilişsel fonksiyonlar,
· kalp ve damar sağlığı,
· kanserden korunma
· daha pek çok vücut işlevi için önemli ve gerekli olan bir yağ asidi türüdür.
Omega 3 yağ asitlerinin başlıcaları EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) olarak adlandırılır. Bu iki temel yağ asidine ek olarak ALA (alfa linolenik asit), GLA (gama linolenik asit) gibi farklı omega 3 türleri de vardır. Bu yağ asitleri insan vücudu tarafından üretilemediğinden vücut gereksiniminin tamamı besinlerle birlikte alınmalıdır.
Özellikle beyin ve sinir sisteminde önemli görevlere sahip olan omega 3’ün eksikliğinde
· öğrenme güçlüğü,
· unutkanlık,
· cilt hastalıkları,
· çocuklarda büyüme geriliği,
· kemik ve eklem hastalıkları,
· kolesterol,
· kanser gibi pek çok sağlık sorununa yakalanma olasılığı artar.
Bunlardan korunabilmek adına sağlıklı ve dengeli beslenilerek omega 3 yağ asitleri vücuda yeteri kadar alınmalı, bu mümkün değilse hekime danışılarak balık yağı takviyelerinden yararlanılmalıdır.
Balık yağının çocuklar ve yetişkinler için sağlık yönünden birçok faydaya sahip olduğu yaygın olarak bilinir. Bu nedenle, balık yağı ne işe yarar konusu birçok kişi tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Çocuklarda büyüme ve gelişmenin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinin yanı sıra bilişsel gelişim ve olgunlaşmada da balık yağının önemli etkileri vardır. Yetişkinlerde ise birçok hastalığa karşı korunmada omega 3 yağ asitleri ciddi bir öneme sahiptir.
Balık yağı faydaları olarak etkilerden durumlardan bazıları şu şekildedir:
· Kalp ve Damar Hastalıklarına Karşı Korur
Balık yağında bulunan omega 3, kan kolesterol seviyelerinin dengelenmesine ve damar yapısının korunmasına yardımcıdır. Bu etkisi ile balık yağı takviyesi, ateroskleroz (damar sertliği), yüksek kolesterol, kalp krizi ve felç gibi hastalıklardan korunmaya katkıda bulunur. Ayrıca kalpte ritm bozukluğu (aritmi), hipertansiyon, aterom plaklarının oluşumu ve hipertrigliseridemi gibi sorunlara karşı da koruyucudur.
· Bilişsel Fonksiyonları Güçlendirir
İnsanlarda yaşın ilerlemesi ile birlikte zihinsel işlevler yavaşlayarak demans (unutkanlık) sorunu görülmeye başlar ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişme olasılığı artar. Bununla birlikte düzenli olarak balık tüketen veya balık yağı takviyesi kullanan kişilerde yaşlılık döneminde bilişsel fonksiyonların daha yavaş azaldığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle hafızanın geliştirilmesinde de etkili olan balık yağı, özellikle yaşlılık döneminde hekim kontrolünde kullanılabilir.
· Kemik Sağlığını Destekler
Yaşlanma ile birlikte kalsiyum ve D vitamini yetersizliği, kolajen üretiminin azalması ile birlikte insanlarda kemik kaybı gelişir. Belirtilen vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınmasının yanı sıra balık yağı takviyesinin de kemik sağlığının desteklenmesi üzerinde etkileri olduğu bilinmektedir.
· Karaciğer Yağlanmasını Önlemeye Yardımcıdır
Yüksek oranda yağ tüketimine dayalı beslenme alışkanlıkları veya obezite nedeniyle karaciğer yağlanması hastalığı gelişebilir. Evresi ilerleyen karaciğer yağlanması karaciğerin işlevini bozarak siroza kadar ilerleyebilen ciddi durumlara yol açabilir. Özellikle alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması durumunda, omega 3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan balık yağının kullanımı hastalığın iyileştirilmesine ve karaciğer işlevinin desteklenmesine yardımcı olur.
· Ruhsal Hastalıklardan Korunmaya Katkı Sağlar
Beyin yapısı içerisinde yer alan yağların önemli bir kısmını oluşturan omega 3 yağ asitleri, beyindeki birtakım bozukluklara bağlı olarak gelişen ruhsal hastalıkların gelişimini önlemeye yardımcı olur. Psikotik bozukluklar, depresyon ve şizofreni gibi psikiyatrik hastalıklarda balık yağı takviyelerinin olumlu sonuçlar verdiğine dair bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bunun yanı sıra çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) sorununun önlenmesinde de omega 3’ün etkili olduğu bilinmektedir.
· Enflamasyonu Azaltır
Bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı verdiği tepki sonucunda enflamasyon oluşur. Bu durum savunma sisteminin doğal bir tepkisi olmakla birlikte kronik bazı enfeksiyonlar, romatoid artrit gibi hastalıklar, alerjiler ve otoimmün hastalıklarda şiddetli olumsuzluklara yol açabilir. Enflamasyonun dindirilmesine yardımcı olan balık yağı, bu gibi hastalıklarda şikayetlerin azaltılması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi gibi olumlu etkiler sağlayarak ilaçlara bağımlılığı azaltır.
· Göz Sağlığını Korur
Göz sağlığı üzerinde de etkileri bulunduğu bilinen omega 3 yağ asitlerinin, özellikle yaşlılığa bağlı gelişen makula dejenerasyonu olmak üzere göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olduğu bilinir. Bununla birlikte yeterli omega 3 almayan bireylerde göz hastalıklarına yakalanma olasılığı artar. Bu nedenle düzenli balık tüketmeyen bireylerde göz sağlığının korunması için balık yağı takviyelerinden faydalanılabilir.
Balık yağı uzun yıllardır çok fazla kişi tarafından kullanılan yaygın bir besin takviyesidir. Birçok formda üretilen balık yağı kapsül, çiğneme tableti, balık yağı hapı gibi farklı şekillerde piyasada bulunabilir. Ayrıca balık yağı çocuklar için daha eğlenceli olması adına çiğnenebilir jeller halinde de üretilir. Bunlardan hangisini tercih etmeniz gerektiği veya kendinizin ya da çocuğunuzun balık yağı takviyesine ihtiyacı olup olmadığınızı hekiminize danışabilirsiniz. Tüm gıda takviyelerinde olduğu gibi balık yağı da bilinçsizce kullanılmaması gereken bir üründür.
Balık yağı kullananlar tarafından merak edilen bir diğer konu ise balık yağı kilo aldırır mı sorusunun yanıtıdır. Balık yağı kapsüllerinin içerisindeki yağ, bir gün içerisindeki kalori alımımız ile karşılaştırıldığında çok küçük bir miktardır. Bu nedenle her ne kadar kalori değeri olsa da kilo aldıracak bir etki yaratması mümkün değildir. Aksine yapılan çalışmalardan bazıları omega 3 alımının kilo vermek isteyen ve diyet yapan bireylerde kilo vermeyi hızlandırdığını göstermektedir. Bununla birlikte beslenme düzeni ile yeterli miktarda omega 3 alan bireylerde balık yağı takviyesi kullanımında gereksinimin aşılması söz konusu olabilir. Bu durumda gelişebilecek olumsuzluklardan korunabilmek adına balık yağı almadan önce hekiminize danışmalısınız.
Omega 3 ve diğer tüm faydalı besin ögelerinin en güvenli alım yöntemi doğal besinlerdir. Dolayısıyla haftada 2-3 gün balık tüketme şansı olan bireylerin, bu ihtiyacını beslenme yoluyla karşılamaları çok daha faydalıdır. Fakat haftada iki porsiyon yağlı balık tüketme şansı olmayan bireylerin hekimlerine danışarak balık yağı takviyesine başlamalarında fayda vardır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen doz günlük 200-500 gram arasıdır. Piyasada bulunan balık yağı takviyelerinin birçoğu günlük tek bir doz kullanılacak şekilde 1000 mg balık yağı içeren dozlar halindedir. Bunların içerisinde ise 300 mg EPA ve DHA kombinasyonu bulunur. Dolayısıyla bu dozlar günlük kullanım için uygundur. Balık yağı markası seçilirken ise güvenilir ve bilindik olan, ayrıca sağlık otoriteleri tarafından onaylı ürünlerin tercih edilmesinde fayda vardır.
KAYNAK : florence.com.tr/balik-yagi
11.02.2021
Diğer Haberler
KATEGORİLER
YARDIM
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.